Skip links

DE EERSTE KLAS

Naar de eerste klas en dan?

Op het Johan de Witt-gymnasium is er geen brugklas, omdat we maar één niveau onderwijs aanbieden: het gymnasiale vwo. In de eerste week staat kennismaken centraal: kennismaken met je klas, met je mentor, met je tutoren, met de vakken die je gaat volgen en natuurlijk met het gebouw. We leren je snel je weg te vinden. In de eerste week gaan we op stap met alle nieuwe eerste klas leerlingen. Je leert dan niet alleen je eigen klas kennen, maar ook de kinderen uit de andere eerste klassen.

In alle drie de jaarlagen van de onderbouw staan de vakken Nederlands, Frans, Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, Beeldende Vormgeving en lichamelijke opvoeding op het rooster. Daarnaast worden andere vakken alleen aan bepaalde jaarlagen gegeven. In de eerste klas wordt een geïntegreerd programma van klassieke cultuur, Grieks en Latijn aangeboden. Vanaf de tweede klas staan beide klassieke talen apart op het rooster. Duits en natuurkunde worden aangeboden vanaf de tweede klas. Economie en scheikunde vanaf de derde klas. Daarnaast heb je in het eerste leerjaar de keuze om een niet-traditioneel vak te kiezen tijdens de JdW-uren. 

Elke week heb je een mentoruur en een studievaardighedenuur waarin je alle vragen beantwoord krijgt over het schoolleven bij ons, maar ook over actuele thema’s als “Mediawijsheid” of “Alcohol en Drugs”. Hoe laat begint de les? Wie is meneer Jansen? Waar is lokaal 202? Je mentor en tutoren helpen je op weg. Tutoren zijn leerlingen uit klas 5, die jouw klas begeleiden en aan wie je ook je vragen kunt stellen. Zo staat er altijd iemand voor je klaar. In de eerste twee schooljaren zal het accent liggen op kennismaken, leren plannen en organiseren onder begeleiding van mentoren. Dat is erg belangrijk, zodat we samen gaan ontdekken hoe je werkt met boeken én een laptop.

Tips voor in de zomervakantie!  Kom goed voorbereid naar school met deze tips:

  • Fiets tijdens de zomervakantie alvast een keer de route naar school of pak alvast de bus of trein, zodat je precies weet hoelang jouw weg naar school duurt.
  • Begin op tijd met het verzamelen van de benodigde spullen.
  • Je krijgt van ons een checklist tijdens de eerste kennismaking voor de vakantie.
  • Rust lekker uit, zodat je fris kunt starten op het JdW.