Skip links

FAQ

De veelgestelde vragen op een rijtje

HET SCHOOLGEBOUW

Hoe bereik ik de school?

Het Johan de Witt-gymnasium is een kleinschalige school gevestigd op het Oranjepark 11 in Dordrecht, opgericht in 1253. Daarmee is de school het oudste gymnasium van Nederland.

Bereikbaar met de fiets:

Het Johan de Witt-gymnasium is prima bereikbaar met de fiets. Er zijn grote stukken met geasfalteerde en verlichte fietspaden. Eenmaal op het JdW hebben we ook een aparte fietsenstalling. Het grootste gedeelte van onze leerlingen komt met de fiets.

Bereikbaar met de bus:

Met een halte vlak voor de deur een perfect openbaar vervoersmiddel. De volgende buslijnen komen bij ons voor de deur of op het station:
Lijn 3, 4, 5 en 14.

Bereikbaar met de trein:

Dordrecht Centraal is vlakbij de school en daardoor goed bereikbaar als je verder weg woont.

Bereikbaar met de waterbus:

Een uniek vervoersmiddel in de Drechtsteden is de waterbus. Met de waterbus kom je in het centrum van Dordrecht aan en is het met de fiets nog 5 minuutjes en lopend 10 minuutjes.
Je kunt de waterbus nemen vanuit de volgende plaatsen:
Alblasserdam
Dordrecht
Hendrik ido Ambacht
Kinderdijk
Krimpen a/d IJssel
Papendrecht
Rotterdam
Sliedrecht
Zwijndrecht

Is er een bushalte, station en fietsenstalling in de buurt?

Ja, het Oranjepark is goed bereikbaar met openbaar vervoer, met de trein, de waterbus en met de fiets. Hieronder een actuele lijst van de lijnen:

Bus: Met een halte vlak voor de deur een perfect openbaar vervoersmiddel. De volgende buslijnen komen bij ons voor de deur of op het station:
Lijn 3, 4, 5 en 14

Waterbus: Een uniek vervoersmiddel in de Drechtsteden is de waterbus. Met de waterbus kom je in het centrum van Dordrecht aan en is het met de fiets nog 5 minuutjes en lopend 10 minuutjes.
Je kunt de waterbus nemen vanuit de volgende plaatsen:
Alblasserdam
Dordrecht
Hendrik ido Ambacht
Kinderdijk
Krimpen a/d IJssel
Papendrecht
Rotterdam
Sliedrecht
Zwijndrecht

Fiets: Het Johan de Witt-gymnasium is prima bereikbaar met de fiets. Er zijn grote stukken met geasfalteerde en verlichte fietspaden. Eenmaal op het JdW hebben we ook een aparte fietsenstalling. Het grootste gedeelte van onze leerlingen komt met de fiets.

Auto: Centrum Dordrecht – mogelijkheid tot afzetten voor de deur. Parkeerplaatsen voor de deur.

Zijn er kluisjes voor de leerlingen?

Ja, iedere leerling heeft een eigen kluisje.

Hoeveel leerlingen zitten op het Johan de Witt en waar komen de leerlingen voornamelijk vandaan?

Er zitten iets meer dan 700 leerlingen op het JdW. Het grootste gedeelte van de leerlingen komt uit Dordrecht, gevolgd door Hendrik ido Ambacht, Papendrecht, Zwijndrecht en Alblasserdam.

HET ONDERWIJS OP HET JOHAN DE WITT

Welk onderwijs wordt op school gegeven?

Het Johan de Witt-gymnasium is een zelfstandig, categoraal gymnasium. Dat wil zeggen dat er maar één onderwijssoort is: het gymnasium; VWO met Latijn en Grieks. Het is een relatief kleine school met een overzichtelijke organisatie en structuur, waarbinnen iedereen veilig kan leren en werken. De opleidingsduur is zes jaar. Na het behalen van het diploma zetten de leerlingen doorgaans hun studie voort aan een universiteit of hogeschool.

Wat is de onderwijsvisie?

Uitgangspunt van de visie is het schoolplan. Het schoolplan kent een zevental richtingwijzers die de bedoeling samenvatten:

  1. Huiswerk wordt meer thuiswerk én thuis is bij ons. De zelfstandige verwerking van de lesstof gebeurt zo veel mogelijk op school, onder deskundige begeleiding. Leerlingen worden zo begeleid dat ze steeds zelfstandiger leren en zich ontwikkelen;
  2. We streven naar een ambitieus en open leerklimaat; het leren blijft gaande in een balans tussen cijfers geven en formatief handelen;
  3. De bedoeling van ons onderwijs verandert van leraren behandelen de leerstof naar leerlingen beheersen de leerstof;
  4. Het basisgedrag van docenten verandert van gedreven door de wens veel te controleren naar de wens veel te (laten) ontwikkelen;
  5. Samenwerking en intervisie wordt overal in de school gestimuleerd en voorgeleefd;
  6. Iedereen in de school kent zijn rol en verantwoordelijkheid en krijgt het vertrouwen om rolvast effectief te handelen;
  7. De schoolleiding leidt de school positief waarderend, vanuit duidelijk en goed gecommuniceerd beleid.

Meer informatie over onze visie en het schoolplan kunt u vinden in onze schoolgids: https://schoolgids.jdw.nl/speerpunten/

Is het volgen van een klassieke talen verplicht?

Ja, zonder een van de klassiek talen (Latijn of Grieks) kun je geen eindexamen doen.

Wat voor effect hebben de Cito-toets en het basisschooladvies op de toelatingseisen?

Het schooladvies van de leerkracht is leidend als het gaat om de plaatsing van uw kind op het Johan de Witt-gymnasium. Naast het schooladvies telt ook de doorstroomtoets, voorheen ook wel eindtoets genoemd, mee. Voor toelating op ons gymnasium is een onderbouwd vwo-advies van de basisschool de voornaamste voorwaarde.

Wat als een leerling niet voldoet aan de toelatingseisen?

Voor toelating op ons gymnasium is een onderbouwd vwo-advies van de basisschool de voornaamste voorwaarde. Bij een havo/vwo advies kunt u altijd even contact met ons opnemen.

Welke vervolgopleidingen kunnen leerlingen van het Johan de Witt doen?

Na het Johan de Witt-gymnasium kun je een vervolgopleiding op het hbo volgen of naar de universiteit gaan.

DE EERSTE KLAS

Is er een brugklas?

Op het Johan de Witt-gymnasium is er geen brugklas, omdat we maar één niveau onderwijs aanbieden: het gymnasiale vwo.

Meer informatie over ons onderwijsniveau kunt u vinden in onze schoolgids: https://schoolgids.jdw.nl/leerjaren/

Worden leerlingen van dezelfde basisschool of woonplaats bij elkaar in de klas geplaatst? Kun je kiezen bij wie je in de klas wilt?

Bij het samenstellen van de klassen houden we zoveel mogelijk rekening met het plaatsen van leerlingen uit dezelfde basisschool en/of woonplaats.

Is er een kennismakingsprogramma of introductieweek?

In de eerste week staat kennismaken centraal: kennismaken met je klas, met je mentor, tutoren, de vakken die je gaat volgen en natuurlijk met het gebouw. We leren je snel je weg vinden. In de eerste week gaan we op stap met alle nieuwe eerste klas leerlingen. Je leert dan niet alleen je eigen klas kennen, maar ook de kinderen uit de andere eerste klassen.

Is er extra huiswerkbegeleiding?

Huiswerk wordt meer thuiswerk én thuis is bij ons. De zelfstandige verwerking van de lesstof gebeurt zo veel mogelijk op school, onder deskundige begeleiding. Leerlingen worden zo begeleid dat ze steeds zelfstandiger leren en zich ontwikkelen.

Hoeveel uren les worden er gegeven?

Hoeveel uren  les er worden gegeven is afhankelijk van de klas.

Meer informatie over onze lesuren kunt u vinden in onze schoolgids: https://schoolgids.jdw.nl/roostertijden-en-lessentabel/

Welke vakken krijgen leerlingen in de eerste klas?

In de onderbouw staan de vakken Nederlands, Frans, Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, beeldende Vormgeving en lichamelijke opvoeding op het rooster. Daarnaast worden andere vakken alleen aan bepaalde jaarlagen gegeven. In de eerste klas wordt een geïntegreerd programma van klassieke cultuur, Grieks en Latijn aangeboden.

Meer informatie over onze leerjaren kunt u vinden in onze schoolgids: https://schoolgids.jdw.nl/leerjaren/

Wat doet de school voor leerlingen met leerproblemen?

Op het Johan de Wittgymnasium willen we heel graag zo goed mogelijk voorzien in de ondersteuningsbehoefte van al onze leerlingen. Het grootste deel van de leerlingen heeft voldoende aan de reguliere mentorbegeleiding. Soms is er milde ondersteuning nodig, maar er zijn ook zeker leerlingen bij die veel meer aandacht en begeleiding behoeven. Al deze leerlingen willen we helpen om uiteindelijk een mooi diploma op onze school te behalen.

Meer informatie over onze ondersteuning kunt u vinden in onze schoolgids: https://schoolgids.jdw.nl/leerlingbegeleiding/

Wat doen de mentor en tutor voor de leerlingen?

Elke week heb je een mentoruur en een studievaardighedenuur waarin je alle vragen beantwoord krijgt over het schoolleven bij ons, maar ook over actuele thema’s als “Mediawijsheid” of “Alcohol en Drugs”. Hoe laat begint de les? Wie is meneer Jansen? Waar is lokaal 202? Je mentor en tutoren helpen je op weg. Tutoren zijn leerlingen uit klas 5, die jouw klas begeleiden en aan wie je ook je vragen kunt stellen. Zo staat er altijd iemand voor je klaar.

 

LESSEN EN TIJDEN

Wat zijn de lestijden?

De lestijden zijn van 08.10 uur tot 16.30 uur.

Het rooster met de lestijden kunt u vinden in onze schoolgids: https://schoolgids.jdw.nl/roostertijden-en-lessentabel/

Wanneer zijn er pauzes en hoe lang zijn deze?

Het rooster met de lestijden kunt u vinden in onze schoolgids: https://schoolgids.jdw.nl/roostertijden-en-lessentabel/

Mogen leerlingen in de pauze van het schoolterrein af?

Alleen eerstejaars leerlingen mogen niet van het terrein af, tenzij toestemming is gegeven door de mentor.

Zijn er opvanglessen bij uitval van lessen?

Ja, de school zal voor eerstejaars leerlingen altijd proberen bij uitval van lessen opvang te regelen. Dit kan opvang zijn in een klaslokaal maar ook in de kantine.

Hoe worden leerlingen op de hoogte gebracht van lesuitval?

Hoe wordt er omgegaan met spijbelen?

Met leerlingen die om andere redenen dan ziekte regelmatig afwezig zijn, wordt contact opgenomen door de afdelingsleider of de mentor. De leerplichtambtenaar ziet streng toe op ongeoorloofd verzuim

Meer informatie rondom ons verzuimbeleid kunt u vinden in onze schoolgids: https://schoolgids.jdw.nl/verzuimbeleid/

Hoe wordt er omgegaan met te laat komen?

Bij ongeoorloofd te laat komen moet er een te laat briefje worden gehaald bij de claviger. In sommige gevallen betekent dit dat de leerling zich de volgende dag om 08.00 uur op school moet melden.

Meer informatie rondom ons verzuimbeleid kunt u vinden in onze schoolgids: https://schoolgids.jdw.nl/verzuimbeleid/

Hoe vult het Johan de Witt de eigen visie op formatief onderwijs in?

We streven naar een ambitieus en open leerklimaat; het leren blijft gaande in een balans tussen cijfers geven en formatief handelen.

CONTACT MET OUDERS

Op welke momenten zijn er ouderavonden?

Op de ouderavonden wordt het plan in het bijzijn van mentoren en ouders door de leerling besproken. De ouderavonden zijn een aantal keer per jaar. Hier wordt u vroegtijdig over geïnformeerd.

Hoe kan ik mijn kind ziekmelden?

U kunt uw kind ziekmelden via het ouderportaal.

Meer informatie rondom ziekmelden kunt u vinden in onze schoolgids: https://schoolgids.jdw.nl/verzuimbeleid/

Hoe kan ik bijzonder verlof aanvragen?

U kunt bijzonder verlof aanvragen bij de afdelingsleider.

Meer informatie rondom bijzonder verlof kunt u vinden in onze schoolgids: https://schoolgids.jdw.nl/verzuimbeleid/

Contactgegevens van de afdelingsleiders kunt u hier vinden: https://schoolgids.jdw.nl/medewerkers/

Hoe kan ik inloggen op het ouderportaal?

Hoe kan ik de resultaten van mijn kind inzien?

U kunt de resultaten van uw kind inzien door in te loggen op Somtoday.

Klik hier om in te loggen: https://www.jdw.nl/home/inloggen/

Hoe worden ouders betrokken bij de keuze voor een profiel?

Het derde leerjaar staat in het teken van de profielkeuze. In de loop van het derde jaar nodigen wij u uit voor een informatieavond rondom de verschillende profielen.

Meer informatie over het derde leerjaar en de verschillende profielen kunt u terugvinden in onze schoolgids: https://schoolgids.jdw.nl/leerjaren/

Met wie kun je contact opnemen indien je vragen hebt?

Het eerste aanspreekpunt voor vragen is altijd de mentor.

 

Is er een ouderraad of oudervereniging?

Ja, het Johan de Witt heeft een actieve oudervereniging.

Contactgegevens van de ouderraad kunt u terugvinden in onze schoolgids: https://schoolgids.jdw.nl/contactgegevens-raad-van-toezicht-commissies-raden-en-verenigingen/

 

Hoe kan ik contact opnemen met een docent of afdelingsleider?

Contactgegevens van onze docenten of afdelingsleiders kunt u terugvinden in onze schoolgids:  https://schoolgids.jdw.nl/medewerkers/

 

VEILIGHEID EN REGELS 

Is er toezicht tijdens de pauzes?

Ja, onze clavigers en docenten houden tijdens de pauzes toezicht.

Mag er gerookt worden door de leerlingen?

Nee, op school en op het schoolplein mag er door leerlingen én docenten niet worden gerookt.

Hoe handelt de school bij pestgedrag, agressie of seksuele intimidatie?

Bij pestgedrag, agressie of seksuele intimidatie hanteren wij een ‘zero-tolerance’ beleid.

Meer informatie kunt u terugvinden in onze schoolgids: https://schoolgids.jdw.nl/veiligheidsbeleid/

AL HET LEUKE NAAST DE LESSEN

Welke excursies zijn er?

Op het Johan de Witt organiseren we gedurende het jaar diverse uitstapjes.

Meer informatie over onze activiteiten kunt u terugvinden in onze schoolgids: https://schoolgids.jdw.nl/buitenschoolse-activiteiten/

Wanneer zijn er schoolfeesten?

DGC Vossius, de leerlingvereniging van  het Johan de Witt organiseert  ieder jaar een schoolfeest.

Welke leerlingverenigingen heeft het Johan de Witt?

Het Johan de Witt heeft diverse leerlingverenigingen zoals Vossius, Zij organiseert meerdere feesten en andere activiteiten voor leerlingen, onze vereniging Musae organiseert culturele activiteiten, zoals muziek- en filmavonden, met als hoogtepunt een jaarlijkse uitvoering in de Grote Zaal van Schouwburg Kunstmin. Ons Dordts onderbouwkoor en ons orkest Panta Musica treden op tijdens muziekavonden. Ieder jaar speelt Panta Musica in het Concertgebouw in Amsterdam. En we hebben een redactie voor de schoolkrant JANUS.