Cultuur, sport en techniek
In de eerste klas bieden we ‘Johan de Witt- uren’ aan. Een mooi extraatje in de vorm van cursussen op het gebied van cultuur, sport en techniek. Zo kun je kiezen om te leren spelen in een band, je kunt Russisch of Chinees leren, leren programmeren of ga je klimmen of andere sporten ontdekken. Ben je creatief en wil je jezelf graag uitdagen binnen de muziek of kunst? Dan hebben we een mooi aanbod voor jou: er is een popkoor, een schoolorkest en leerlingen organiseren veel culturele activiteiten, zoals muziek- en theateravonden in Schouwburg Kunstmin. In de technieklessen werken we samen met universiteiten en bedrijven, zodat de opdrachten goed aansluiten op de praktijk.

Breed aanbod aan taalonderwijs
Door de kennismaking met de taal, de cultuur en de geschiedenis van de oudheid krijg je een veel beter beeld van onze beschaving. Het studeren van Grieks en Latijn helpt je bij het leren van moderne talen als Frans, Duits en Engels. Bèta-leerlingen zien vaak puzzels in Latijn en Grieks, waarbij logisch denken en verbanden leggen een grote rol speelt. De Engelse taal wordt steeds belangrijker. Niet alleen in ons dagelijkse leven, maar bijvoorbeeld ook op hogescholen en universiteiten. Vanaf klas 1 kun je op het Johan de Witt- gymnasium kiezen voor het Cambridge Engels-programma. Hierbij krijg je extra lessen Engels en doe je in klas 3 en 5 een internationaal erkend Cambridge-examen. Ook kun je kiezen voor het Franse DELF-programma, waarin je extra lessen Frans krijgt aangeboden, of het Goethe-programma voor de Duitste taal.

Extra uitdaging voor enthousiaste leerlingen
Voor de leerlingen die dit willen, bieden we extra uitdagingen aan naast de lessen. In de onderbouw kun je deelnemen aan het Deltaproject, waarin je je eigen onderzoek mag uitvoeren. In de bovenbouw is er het Honoursprogramma, waarmee samengewerkt wordt met alle andere gymnasia. Daarnaast kun je deelnemen aan de debatclub (die drie keer het NK debatteren heeft gewonnen) en aan het project Model United Nations, waarin leerlingen van over de hele wereld vergaderingen van de VN nabootsen.

Excursies en buitenlandse reizen
We vinden het belangrijk dat je een wereldburger wordt en iets van de wereld hebt gezien. Daarom gaan we regelmatig op excursie of op buitenlandse reis. Zo blijf je in klas 1 al een nachtje weg van huis tijdens het introductiekamp. In klas 3, 4 en 5 ga je echt op reis. Een greep uit de bestemmingen van de afgelopen jaren: Vlaanderen, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Griekenland. We gaan vanaf de eerste klas ook al vaak een dag op stap: zo staan Limburg, het Binnenhof in Den Haag, het Rijksmuseum in Amsterdam en Diergaarde Blijdorp in Rotterdam ieder jaar op het programma.