Klassieke reis

Het laatste onderdeel van het excursieprogramma op het Johan de Wittgymnasium is de Klassieke Reis. Tijdens deze 'grand tour' bezoeken de vijfde-klassers ofwel Italië, ofwel Griekenland.

In Italië bezoeken zij niet alleen de Eeuwige Stad, maar ook Venetië, Florence, Siena, Napels, Pompeï en Paestum. In deze twaalf dagen ervaren de leerlingen zelf iets van wat ze al die jaren daarvoor van docenten hebben vernomen of in boeken hebben gelezen en gezien. Dwalen door de straten van het antieke Pompeï of het middeleeuwse Siena, onder de bekoring geraken van de renaissanceschilders, duizelen van de Barok, bij het ochtendgloren door Venetië varen; het zijn evenzovele hoogtepunten van een fantastische reis.

In Griekenland start de reis bij aankomst in Athene op de Acropolis. Na een driedaags verblijf in de Klassieke Stad, met excursies naar Marathon en Kaap Soenion, voert de reis via de ‘navel van de wereld’ Delphi en het beroemde Byzantijnse Klooster van Osios Loukas naar de Peloponnesos. Daar wachten niet alleen het antieke Olympia en Korinthe, maar ook het moderne Nafplio met zijn elegante Venetiaanse bouwwerken. Na een nachtvaart op de Egeïsche Zee bezoeken de leerlingen ten slotte Kreta, waar ze door rondleidingen in de hoofdstad Iraklion en het paleis in Knossos kennismaken met de oorspronkelijke Minoïsche cultuur. De reis wordt afgesloten met een dagexcursie naar de overweldigende Samariákloof.

De klassieke reizen zijn ook verbonden met het studieprogramma. Zo kan het voorkomen dat leerlingen hun schetsboekjes voor het vak Kunst uit hun rugzak tevoorschijn toveren of toch echt nog even de restanten van een aquaduct willen bezoeken voor hun scriptie. 

De komende Klassike reis zal plaatsvinden in oktober.