Nederlandse Wiskunde Olympiade

31 januari 2020 Ondanks de staking (dus vrij voor leerlingen) kwamen donderdag 30 januari om 10.00 uur 26 leerlingen van klas 2 t/m klas 5 naar school van de wedstrijd aller wedstrijden: de Wiskunde-Olympiade.

Het is een strenge afvalrace: de beste 1000 van het land mogen in maart het nog eens proberen, de beste 130 daarvan in september en de beste 6 gaan naar de Internationale Olympiade in USA in juli 2021.
De opgaven voor de eerste ronde zijn zó gemaakt, dat je bijna geen wiskunde-voorkennis nodig hebt. Slechts je analytisch vermogen en scherpzinnigheid kunnen je helpen! Dit jaar was eigenlijk alleen de stelling van Pythagoras als voorkennis nodig.
De 26 leerlingen hebben zeer geconcentreerd zitten ploeteren, er gingen vele blaadjes kladpapier doorheen, er werd vertwijfeld gekeken: hoe móet dit in vredesnaam? Of juist opgelucht: há, déze heb ik goed!
Want ja: deze sommen zijn zo dat als je de juiste aanpak hebt, dan weet je het ook zeker.
Volgende belangrijke dag: 10 februari. De uitslag....

Voorbeeldopgave:
Op een 4x4 bord zitten 16 sprinkhanen, elk op een eigen vakje. Op een bepaald moment springt elke sprinkhaan naar een aangrenzend vakje: een vakje omhoog, omlaag, naar rechts of naar links, maar niet diagonaal en niet van het bord af. Wat is het maximale aantal vakjes dat daarna leeg kan zijn?

Nederlandse Wiskunde Olympiade
Terug