Geschiedenis

Het Johan de Witt-gymnasium is het oudste zelfstandige gymnasium van Nederland. In 1253 werd de school opgericht als Latijnse School. 
 
Tijdens de middeleeuwen was Latijn (schrijven, spreken en oreren) het belangrijkste vak. Binnen en buiten de lessen spraken de leerlingen en docenten Latijn met elkaar. Wie werd betrapt op Nederlands spreken, kon rekenen op een flinke straf. 
 
De beroemdste oud-leerling van de school is de staatsman Johan de Witt. In 1953 werd, bij de viering van het 700-jarig bestaan van de school, het Stedelijk Gymnasium vernoemd naar de voormalige raadpensionaris. 
 
Het oudste schoolgebouw van de Latijnse School stond nabij de Grote Kerk in Dordrecht. In 1579 verhuisde de school naar de hoek van het Augustijnenkamp en de Nieuwstraat, naar een voormalig kloostergebouw, waar nu Cinema The Movies gevestigd is. Later verhuisde de school naar een ander pand in de Nieuwstraat. In 1880 nam het gymnasium zijn intrek in een toen gloednieuw schoolgebouw aan de Cornelis de Wittstraat, net buiten de historische binnenstad. Ondanks veel protesten werd dit gebouw in 1988 gesloopt. Sinds 1993 is het Johan de Witt-gymnasium gevestigd in het huidige gebouw aan het Oranjepark.